fbpx

Klädvård

För att ha en välvårdad garderob i gott skick krävs det dels omtanke och tid, dels kunskap och redskap. Generellt kan man säga att tvätt sliter på våra kläder, så det enklaste och bästa tipset är att vädra plaggen när du använt dem och låta dem vila mellan användningarna.

Ströms

Kostym och dräkt

En mycket god vän i de här sammanhangen är klädborsten. Rädda kostymen eller dräkten undan slitsam kemtvätt genom att borsta bort lera och smuts. I kombination med vädring gör detta att du undviker tvätt.

Både när du vädrar och när du förvarar dina plagg – tänk på att hänga kavaj, byxa och kjol på bra galgar. Kavajen på en bred galge, gärna av cederträ som minimerar risken för skadedjur. Byxorna på byxgalge och kjolen på en bra kjolgalge. Se till att tyget är slätt och ligger som det ska på galgen.

En ångbehandling är ett skonsamt sätt att hålla de skräddade plaggen fräscha. Ångan tränger in i plagget utan att skada, slätar ut tyget och tar bort dålig lukt.

Ströms

Skjortor

Tvätta enligt anvisningen och stryk sedan. En välvårdad skjorta kräver ett strykjärn i gott skick. Har du repor på undersidan av ditt strykjärn kan det även repa dina plagg. Tänk även på att byta vatten ofta i strykjärnet samt att avkalka. Missar du detta kan du få brungula fläckar på tyget som är mycket svåra att få bort. När du stryker din skjorta, gör det med långsamma rörelser. Det som syns mest, som krage, manschetter och framstycket, stryker du sist. Rygg och ärmar först alltså.

Ströms

Tvätt

Med vädring och en klädborste av bättre kvalitet klarar sig dina kläder oftast mycket längre utan tvätt än du tror. Varje gång du lägger dina plagg i tvättmaskinen utsätts de för slitage som förkortar deras livslängd.

Om du följer tvättråden till punkt och pricka samt försöker att undvika att tvätta dina plagg alltför ofta så har du ändå kommit en bra bit på vägen. Står det fintvätt ska du undvika att lägga in tunga plagg i maskinen samtidigt.

Om du torktumlar plagg, tänk på att inte tumla dem i för hög värme. Och att ta ut dem ur tumlaren när de fortfarande är varma. Då har du chansen att lägga dem plant för att minimera skrynklor och låta tygets fibrer svalna och räta ut sig.

Ströms

Skor

Skovård är mer än att putsa och borsta dem. Det är att ta hand om dem efter varje användande. Borsta av med borste eller fuktad trasa efter användande och låt dem vila. Använd inte samma skor två dagar i rad. Använd skoblock av cederträ, som drar ur fukt ur skorna och låter dem behålla formen. När det kommer till putsande och borstande är en viktigt ingrediens tid. Så här putsar du skor och stövlar av skinn:

Ta bort skosnören. Rengör skorna, först med fuktig trasa och sedan med läderrengörning.

Använd skokräm, färgad eller ofärgad. Gnid in den med en bomullstrasa och låt torka 10 minuter. Borsta sedan med tagelborste.

Lägg på polish eller vax med bomullstrasa. Borsta först med tagelborste igen och avsluta med hastiga rörelser med en nylonstrumpa trädd över handen, detta för att värmen från friktionen ska få fram glansen.

Mockaskor rengör du med en mockaborste och impregnerar sedan med mockaspray.

Slutligen: Putsa dina skor regelbundet och låt alltid fuktiga skor torka innan du använder dem igen. Skaffa ett bra skohorn för att undvika onödigt slitage. Och kom ihåg att klacka om i tid för att inte dina skor ska råka illa ut.

Ströms

Flugan och hur den knyts

En fluga är lika formell som en slips. Och ändå inte. Den har något som slipsen inte har. När flugan knyts, kan man variera den i det lilla, genom antingen att dra åt knuten hårt och ha perfekta ändar – eller låta den sitta lite lösare och vara aningen mindre perfekt, utan att det är dåligt. Bara mer bohemiskt.

Ströms

Slipsen

En vacker och välknuten slips ger alltid ett elegant intryck. Tänk på att slipsen lever längre om du är försiktig när du knyter och knyter upp din slipsknut, oavsett vilken variant du avser att använda. Se vår guide över slipsknutar

Ströms

Scarf och näsduk

Scarfs och näsdukar kan förvandla en man eller kvinna från påklädd till välklädd. Det spelar ingen roll om man är skådespelare i Mad Men eller bara en enkel förbundskapten. Här finns inspiration för alla.