• SUMMER SALE
  • 30-50%
  • SUMMER SALE
  • {{ activeUsp }}
icons
icons 0
icons

 

MÖRK KOSTYM

För klädkod Mörk Kostym gäller mörkblå eller mörkgrå kostym, eventuellt svart, men vanligtvis anses svart vara endast för begravning. Kostymen kan ha ett diskret mönster som till exempel kritstrecksränder, men anses då inte lika formell. Till det vit skjorta, slips (eventuellt fluga om du vill), en bröstnäsduk som bör hållas enkel, vit och i bomull, så att den matchar skjortan och inte slipsen. Vik den enkelt på mitten så att bara en mindre vågrät kant syns ovanför bröstfickan.

Sist men inte minst ett par snygga och välputsade svarta släta skor i Derby- eller Oxfordmodell. Om man ska vara strikt, står det "mörk kostym" på inbjudan så är det svarta skor som gäller. Men klädkoden Kavaj och mindre formella klädkoder öppnar upp för bruna skor.

 

 

KAVAJ

Klädkoden Kavaj tillåter något mer variation i din klädsel än Mörk Kostym. Här avses det att du klär dig i kostym och det vanligaste är blå eller grå i tunn ull och kan vara enfärgad eller mönstrad. Ljusare färger på kostymen är populärt på sommaren och en linnekostym är en klassiker på sommarbröllop som påbjuder denna mer informella klädkod. Slipsen sätter pricken över i:et och bjuder på större möjligheter i val av färg och mönster.

Valet av skor har även här mer valfrihet i form av modell, material och färg och öppnar upp för bruna skor. Antingen i klassisk Derby- eller Oxfordmodell eller den något mer avslappnade loafern. 

 

 

SMOKING

Står det ”Smoking” eller ”Black tie” så är det smoking som gäller. Välj smoking i svart eller midnattsblå tyg med de klassiska spetsslagen på kavajen och revärerna på byxan. Här kan du också välja att bära smokingkavaj i elegant sammet i valfri färg. Smokingskjorta, stilfulla manschett- och bröstknappar och en fluga i siden bidrar till en komplett smokinglook tillsammans med hängslen som fästs med knappar i byxans linning (då smokingbyxor ofta görs utan hällor). På fötterna passar ett par svarta lackskor eller oxfordskor utmärkt och för den stilsäkre fungerar även den eleganta loafern eller sammetstofflorna.

 

HÖGTIDSKLÄDSEL

Det är den formellaste klädkoden. Benämns även ”White tie”. Om du inte avser bära militär mässdräkt eller folkdräkt så är det här frack som gäller. Frack innefattar svart eller midnattsblå frackrock med matchande byxor med sidenrevärer. Vit frackskjorta med vingkrage, vit väst, vit bröstnäsduk, vit fluga av pikétyg, samt svarta finskor med sluten snörning.

 

 

LÄS VIDARE

Senaste från The Journal.

 

STRÖMS MAN & WOMAN

Välj avdelning

Man
Kvinna