fbpx

Dresscode

Vad förväntas du egentligen bära vid specifika tillfällen? Här följer några av de dresscodes du kan stöta på vid inbjudan till bröllop och andra fester. Samt några tips om andra situationer då det kan vara bra att tänka extra på klädseln.

Någon kan påstå att klädkoderna inte behöver följas lika strikt i dessa tider. Och det kanske stämmer. Men för att bryta mot reglerna med stil är det bra att vara medveten om dina avsteg. Glöm heller inte att ringa och fråga om du är osäker på klädseln.

Vem som bjuder in till något är inte heller oviktigt. Är det en barndomskompis eller är det, säg, franska konsulatet?

Ströms

Bröllop utan angiven dresscode

Om det inte står något om klädsel ska det tolkas som ett frackbröllop. Men så klart, det är beroende på vad inbjudan säger i övrigt. Är det ett förmiddagsbröllop rekommenderar vi mörk kostym för honom och klänning eller dräkt för henne. Klänningen är i så fall ingen aftonklänning, men den går över knäna i längd och är i ett elegant material, som siden eller sammet. Kanske en vigsel i någons trädgård? Då är det säkert avslappnad klädsel av typen udda kavaj för honom och en ännu ledigare klänning för henne. (Kort sagt: Alla borde ange klädseln.)

Ströms

Frack/högtidsdräkt/White Tie

Står det högtidsdräkt är det vanligaste att mannen bär frack och kvinnan långklänning. Den bör vara i ett elegant material och gå ned till golvet. Färgen kan vara stark och dramatisk eller sober och nedtonad. Även folkdräkt, militär uniform eller prästers ämbetsdräkt användas. Står det frack så är det just det som gäller. White Tie är det engelska ordet för högtidsdräkt.

Ströms

Smoking

Lite mindre strikt tillställning än frack. Kvinnans klänning är lika elegant i material och snitt som vid frack men nu får den gärna vara kortare. ”Den lilla svarta” som lanserades av Coco Chanel på 20-talet är ett säkert kort. Mannen låter lämpligen smokingen vara svart (eller midnattsblå) och skjortan vit. Den som vill vara säker bär svart fluga men den djärve kanske adderar färg. I butiken finns såväl ett stort utbud av flugor och gördlar – som goda råd och rekommendationer. Längst ned, slutligen, ett par lackskor.

Ströms

Kostym

Kostym – eller mörk kostym – innebär att mannen bär mörk kostym med slips eller fluga och att kvinnan har dräkt, kjol eller klänning som är knälång. Eller varför inte en snygg kostym, hon också?

Ströms

Kavaj

Det minst formella – även om det inte innebär udda kavaj. Här kan dock kostymen vara ljus. Kvinnans klädsel kjol, klänning eller dräkt – knälång eller rent av lite kortare.

Ströms

Begravning

Det står ofta valfri klädsel men klä dig med respekt. Gärna mörk kostym (vit slips om du hör till den närmaste familjen, annars svart slips) för honom och mörk dräkt för henne. Ibland står det ljus klädsel eller något annat, följ då det, med värdighet och stil.

Ströms

Arbetsintervju

Klädsel på arbetsintervju beror givetvis på jobbet du söker och personen du träffar. Ett gott tips är att göra lite research i vad klädkoden är på den aktuella arbetsplatsen. I de flesta fall är en diskret mörk kostym eller dräkt en bra grund. Välvårdade skor och de accessoarer som du själv är bekväm med i situationen. Det vill säga – ibland inga alls. Ibland en prickig fluga.