Bygg din basgarderob herr

Vad är egentligen hörnstenarna i en garderob? Kostymen, självfallet. Som gärna kompletteras med två kavajer, en lättare för sommaren och en i tweed för kyligare årstider. Ett antal skjortor för olika tillfällen, några tröjor, ytterplagg och inte minst skor. Extra byxor kanske. Definitivt ett par jeans. Och alla detaljer, som förmår att lyfta allt ett snäpp ytterligare. Men allt startar i någonting helt annat: Du.

Vem är du?

Det är viktigt att välja sådana plagg som du känner dig bekväm och hemma i. Och att garderoben är anpassad för livet du lever. Är du lantmätare eller uniformerad polis, har du andra behov än om du är jurist eller lärare. När det är sagt kan vi gå över på rekommendationer.

Kostymer

Du bör ha i alla fall en marinblå och en mörkgrå i en fin ullkvalitet. När du har dem kan du addera fler i andra färger och mönster. Det viktigaste med kostymen är passformen. Att den verkligen sitter bra. Ströms har ett stort sortiment av storlekar och passformer. Och kan hjälpa dig med justeringar av en skräddare, för att finslipa detaljerna.

En udda kavaj

Eller för all del gärna i alla fall två, så du är redo för både hetta och kyla. En klassisk klubblazer är mångsidig och användbar. Liksom en kavaj i tweed, att matcha höstlöven med. Till sommaren kanske en okonstruerad lättviktskavaj i en diskret ruta, som kan användas till både skjorta med slips eller fluga och till en t-shirt och ett par lätta chinos.

Skor

Börja gärna med få par skor i riktigt god kvalitet. Ska vi begränsa oss, kan vi rekommendera följande: Ett par oxfordskor, som är det mest formella. Gärna i svart skinn. Ett par bruna brogues i skinn eller mocka ger ett helt annat intryck (och blir lätt favoriter). Slutligen ett par bruna loafers i skinn eller mocka, för en ännu ledigare look. Det här betyder inte att ett par ökenkängor är fel till din marinblå kostym, inte alls. Men nu pratar vi de tre paren skor som är basen.

Skjortor

En vit, frågan är vilken krage du väljer. Lite förenklat kan man säga att cutaway är att föredra om du bär slips och en turndown om du vill ha den uppknäppt eller bära fluga. En ljust blå, kanske med en diskret rand eller ruta, eller en ljus pastellfärg, är bra som komplement. Och en button-down, som är mer informell och ledig. Varför inte i randigt oxfordtyg?

Tröjor

Det kanske mest mångsidiga är att välja merinoull eller en bomullskvalitet om du vill ha ett lite svalare alternativ. V-ringat skulle någon kalla snyggt och en annan strikt. Rundhalsat ger en lite ledigare look men i en tunn kashmirkvalitet blir det superelegant. En cardigan funkar också, men ger ett annat intryck. Intellektuellt med en fluga till. Lantligt med ett par manchesterbyxor. Återigen, vad gillar du?

Byxor

Två par lätta bomullsbyxor och ett par grövre. Ett par manchesterbyxor. Ett par flanellbyxor. Ett par jeans. Tänk över hela året även här, så du väljer byxor som täcker behoven. I färger du gillar, som kompletterar resten. Jeansen bör vara ganska mörka och utan hål eller tydliga slitningar. I alla fall om du inte bara ska ha dem på fritiden.

Accessoarerna

Väskor, slipsar, flugor, scarves, näsdukar, bälten, strumpor. En fulländad matchning av detaljerna, som binder ihop helheten eller kanske bryter av den, gör det korrekta och snygga till något unikt och personligt. Eller med andra ord. Det är skillnaden mellan att följa modet och att ha en stil. Ett gott råd här är att diskutera det med någon i butiken.

Ströms
Ströms
Ströms
Ströms
Ströms
Ströms